Почео овогодишњи „Белоцрквански карневал“

Најзначајнија туристичка манифестација општине Бела Црква – „Белоцрквански карневал“ почела је јуче, свечаним отварањем на платоу испред Народне библиотеке и трајаће све до недеље 27. јуна.

И ове године припремљен је богат културно – уметнички програм, уз незаобилазну интернационалну карневалску поворку у суботу, 26. јуна.

Химном „Боже правде“ у извођењу хора „Белла Мусица“, подизањем застава Федерације европских карневалских градова, општине Бела Црква и карневалске заставе, почела је свечаност отварања овогодишњег карневала.

Председница општине Бела Црква Виолета Симић захвалила се свима који су допринели да се традиција организовања Карневала у Белој Цркви настави, успркос околностима, јер је она дуга и траје више од 150 година.

„Част ми је и задовољство да ове године отворим „Белоцрквански карневал“, који је временом постао вековна културна баштина наше општине. Белоцрквански карневал је симбол нашег града и општине. Великим ангажовањем Карневалског одбора, Туристичке организације и Центра за културу, под покровитељством општине Бела Црква и Министарства трговине, туризма и телекомуникација, допринели смо да по Карневалу будемо препознати широм света. Желим свим нашим суграђанима и суграђанкама, као и гостима, да уживају у богатом карневалском културно-уметничком програму. У част љубави према Карневалу који ће ове године добити сјај и лепоту коју заслужује, у част љубави према уметности и култури, отварам манифестацију „Белоцрквански карневал 2021″ као и почетак нове туристичке сезоне у нашој Белој Цркви“ – рекла је председница општине Виолета Симић.

Председник Федерације европских карневалских градова Немачке Јирген Шмит, који је по први пут у Белој Цркви, изразио је своје задовољство што је у месту одакле су почеле карневалске активности у региону, посебно када се узме у обзир чињеница да је „Белоцрквански карневал“ настао по угледу на чувени карневал у Келну.

У оквиру програма свечаног отварања карневала наступиле су секције КУД „Белоцркванске мажореткиње“ – пилићи, кадеткиње и јуниорке.
Чланице Градског хора „Белла Мусица“ на челу са диригентицом Данијелом Јокановић извођењем композиција „Пођимо пожњети жита“ и „Снивај граде мој“, на прави начин су оплемениле свечано отварање карневалских дана.

У простору читаонице Народне библиотеке у Белој Цркви приказана је је изложба радова Андрије Васиљевића под називом „Линије сећања“ која је за посетиоце отворена до краја јула месеца.